Kelas Tarannum Online (Whatsapp)

*Berminat Sertai Kelas Tarannum?*

Yang ikhlas nak belajar dan nak baca terus melalui wasap group sahaja join.

Waktu dan masa pembelajaran terpulang kelapangan guru.

https://chat.whatsapp.com/LLC3zuvFKDM9LHmCPbp8Tg

Mohon sebarkan kepada yang berminat.

Syeikh Mohd Khalil Al Qari Hafizullah Imam Baru Masjid Nabawi Al Madinah As Syarif dari Kasmir Pakistan.

Syeikh Mohd Khalil Al Qari Hafizullah Imam Baru Masjid Nabawi Al Madinah As Syarif dari Kasmir Pakistan.

Selama 60 tahun Menghafal Al-Quran


Selama 60 tahun Menghafal Al-Quran, Aku Tidak Lupa Sedikit pun Bahagian Al-Quran

UMMU Saad dilahirkan pada 11 Julai 1925 di Desa Bandariyah, sebuah desa yang terletak di utara Bandar Kaherah, Mesir. Ia kehilangan penglihatannya pada usia muda. Keluarganya berusaha mengubati matanya dengan rawatan tradisional yang dikenali di daerah tersebut. Namun sayang, usaha mereka malah membuat Ummu Saad buta total.

Kebiasaan masyarakat luar bandar di sana, apabila ada seorang kanak-kanak yang buta, maka mereka mengkhidmatkan sang anak secara total untuk Al-Quran. Tentu ini kebiasaan yang baik, anak yang berkekurangan tidak diciutkan mentalnya dengan mengemis di jalanan atau hal-hal buruk lain. Ia dibesarkan dan dihiburkan hatinya dengan Al-Quran yang menyejukkan hati. Al-Quran yang mulia akan mewarisi kemuliaan untuk mereka. Umur 15 tahun, Ummu Saad berjaya mengkhatamkan hafalannya. Selanjutnya, Ummu Saad tinggal di Bandar Iskandariah, Mesir.

Setelah menghafalkan Al-Quran, Ummu Saad semakin giat menambah khazanah pengetahuannya tentang kitabullah. Ia mendatangi seorang ulama wanita, Nafisah binti Abu Ala -ulama Al-Quran di zamannya- untuk belajar Qiraah 10. Syaikhah Nafisah mensyaratkan suatu hal yang berat bagi sesiapa yang ingin mempelajari Qiraah 10. Syaratnya adalah mereka tidak boleh berkahwin selama-lamanya. Menurutnya, dengan menikah, para wanita akan tersibukkan dengan rumah tangga, sehingga mereka luput dari 10 riwayat hafalan Al-Quran yang mereka ceburi. Tentu ini adalah syarat yang tidak dibenarkan syariat dan tidak boleh dipenuhi.

Nafisah sendiri teguh dengan pendiriannya. Dia tidak berkahwin, Mesikupun banyak tokoh yang hendak menikahinya. Ia menyandang status gadis hingga wafat di usia 80 tahun. Syarat berat dari Syaikhah Nafisah diterima oleh Ummu Saad. Ia siap mengabdikan hidupnya untuk menjaga 10 riwayat Al-Quran tersebut.

Di usia 23 tahun, Ummu Saad telah berjaya menghafaz 10 riwayat bacaan Al-Quran. Sebagai bukti kukuhnya hafalannya, Syaikhah Nafisah pun memberikan ijazah pengakuan kepadanya.

Ummu Saad berkata, "Selama 60 tahun; menghafal, membaca, mengulang-ulang hafalan Al-Quran, membuatku tidak lupa sedikit pun bahagian Al-Quran. Aku ingat setiap ayat. Tahu surat dan juz dari ayat tersebut. Tahu butir-butir ayat-ayat yang serupa (atau serupa) dengan ayat lain. Dan aku tahu bagaimana membaca dengan setiap riwayat bacaan (langgam) ayat tersebut (dalam setiap qiraat).

Aku merasakan betapa aku menghafaz Al-Quran sebagaimana aku menghafal namaku sendiri. Aku tidak membayang-bayangkan kerana lupa, satu huruf pun aku tidak lupa dan keliru pengucapannya. Aku tidak mengetahui ilmu lain selain Al-Quran dan qiraatnya. Aku tidak pernah menghafal, belajar, atau bahkan mendengar pelajaran selain Al-Quran al-Karim, matan ilmu qiraat, dan tajwid. Selain itu, aku tidak mengetahui bidang ilmu yang lain. "

Dari sini kita dapat mengetahui betapa murninya bacaan Al-Quran Ummu Saad kerana fikirannya tidak terpengaruh dengan ilmu-ilmu lain.

sumber islampos.com

Software untuk peniaga Online-auto pm

SIAPA BERMINAT DENGAN SOFTWARE AUTO PM, SILA KOMEN "PM" DIBAWAH SEKARANG!!

.
DENGAN SOFTWARE AUTO PM INI ANDA TAK PERLU PENING KERANA:

.
💪  Anda tak perlu susah payah pergi PM orang yang asyik minta anda PM mereka walaupun anda dah beri link.
.
💪  Anda boleh tingkatkan jumlah komen dan viralkan post anda secara PERCUMA dengan meminta prospek anda komen "SAYA NAK" di post anda. Software ini boleh PM kan kesemua tukang komen di post anda.
.
💪  Anda boleh set auto reply dekat setiap komen-komen di post anda. Tak perlu bazir masa anda mengadap laptop nak copy paste komen yang sama untuk reply komen orang lain.

.
NAK SOFTWARE NI?

.
Komen "PM" dibawah sekarang dan software saya akan automatik PM dan reply komen anda yang berminat 😉  sementara saya pergi buat kerja lain dan main dengan anak saya.

==>> KLIK :

https://bot.andter.com?ref=yXw8sU
https://bot.andter.com?ref=yXw8sU



PERIHAL MENCARI GURU AL-QURAN BERSANAD

PERIHAL MENCARI GURU AL-QURAN BERSANAD

Hari ini ramai yang bercerita pasal sanad. Ada yang positif, ada yang negatif. Ini adalah lumrah dalam kehidupan.

Dalam kita mencari guru-guru Al-Quran bersanad kita akan menjumpai macam-macam karaktor guru. Kalau di Mesir sana ada yang jual saja sanad dengan harga yang mahal tapi tidak mentashih bacaan pelajar dengan sepatutnya. Ada yang tasmik satu juzuk saja. Ada yang baca huraian qiraat kot tepi saja. Lepas bayar 10k gneh dapatlah sanad segera. Ini semua jenayah guru-guru Al-Quran yang merosakkan sanad itu sendiri.

Tetapi di sana terdapat guru-guru yang sangat mutqin. Misalnya Syeikh Dhamrah, Syeikh Hisyam dan ramai lagi (ambo sebut ambo kenal saja). Kebanyakan mereka adalah qari murattal dan mujawwad radio dan television negara mereka. Mereka ini biasanya tidak menetapkan bayaran kepada pelajar tetapi pelajar atau urusetia yang fikir sendiri apa yang wajar diberikan berpatutan dengan mustawa mereka.

Tetapi untuk belajar dengan mereka tidaklah mudah sekiranya 'lahjah' bacaan pelajar kemelayuan. Ada yang 'ditapis' begitu sahaja. Ada pelajar yang berhenti selepas beberapa kali talaqqi hanya kerana tak sanggup membetulkan 'baris' bacaan.

Pemegang sanad yang balik ke sini tentunya akan terikut dengan cara guru mereka di sana walapun mungkin tak sampai ke tahap jual tanpa talaqqi. Tapi mereka tentunya hanya boleh sampaikan sekadar apa yang Syeikh mereka sampaikan.

Dalam hal ini, yang lebih perlu dalam mencari guru Al-Quran ini ialah dapatkan guru di kalangan qari dan qariah samaada bersanad atau tidak. Ini kerana mereka telah melazimi segala perkara-perkara yang perlu dalam membaca Al-Quran, berbanding pelajar-pelajar timur tengah yang balik sini hanya tunjuk sanad sahaja.

Sekiranya berjumpa qari qariah yang ada sanad 'aly maka itu adalah bonus. Sebenarnya ramai je qari-qariah kita yang ada sanad tapi ia tersembunyi disebalik kehebatan mereka bertarannum. Rakan-rakan qurra yang belum ada sanad eloklah pakat ambil demi menyelesaikan polemik ini. Tak susah mana pun. Ambo boleh tolong kenalkan.